Az étel, amit én készítek a legjobban*: a fokhagyma krémleves.
Nem kell megijedni a nevétől, nem hagy kellemetlen szagokat maga után, talán csak egy kicsit, de azt is rövid ideig, viszont annál finomabb és egészségesebb.
Lássuk csak mire jó:
„A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket.” (Forrás: www.hazipatika.hu )
Nos, remélem meggyőző volt és kipróbálja mindenki ez a kb. fél óra alatt elkészíthető egyszerű és nagyszerű levest, ami Zsolti kedvence.
Íme a hozzávalók és a recept:
6-8 gerezd fokhagyma minél apróbbra vágva vagy összenyomva
kevés olaj
2-3 evőkanál liszt
1 liter alaplé, azaz csontleves, amit én egyszerűen erőleves kockából főzök
2 dl főzőtejszín
só, fehérbors
Az alapléhez tegyük fel a vizet és amikor már forr tegyük bele a leveskockát (1 literhez 2 kocka). Amíg az alaplé elkészül, az apróra vágott vagy összenyomott fokhagymát óvatosan fonnyasszuk meg az olajban, majd tegyük rá a lisztet és pirítsuk „rózsaszínre”, ahogyan az eredeti recept írja, de szerintem tejesen szép rózsaszín sosem lesz, tehát mielőtt megégne, öntsük hozzá a már elkészült alaplevet. Jól keverjük el és forraljuk fel egyszer. Ha kész, kicsit hagyjuk hűlni, majd folytonos keverés közben, hogy ne csomósodjon össze, keverjük bele a tejszínt és már készen is van a levesünk.
Én ehhez pirítóst szoktam készíteni, vagy egyszerűen kenyérpirítóban, vagy ahogyan Zsolti szereti, a sütőben sütve. Ezt még finomabbá tehetjük, ha előtte megkenjük vajjal mindkét oldalát, majd sajtot szórunk rá és így pirítjuk meg.
Mindenkinek jó főzőcskézét és jó étvágyat!
Puszi
Zsófi
*Forrás: Lakati Zsolt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése